En gruppe fagpersoner sidder i en rundkreds. de er glade

Nyttig viden for fagpersoner

10 vigtige overvejelser inden du begynder at spørge om partnervold

  1. Skab en tryg og tillidsfuld atmosfære: Før du stiller spørgsmål om partnervold, er det afgørende at etablere tillid mellem dig som professionel og borgeren. Dette spørgsmål er følsomt, så arbejd på at skabe tryghed og tillid i jeres relation.
  2. Udvis diskretion: Spørgsmål om partnervold involverer private oplysninger. Det er afgørende for borgerens tryghed at have samtalen i et lukket lokale uden påhør fra familiemedlemmer eller andre forstyrrelser.
  3. Afsæt tilstrækkelig tid til samtalen: Borgeren kan have brug for tid til at åbne op om partnervoldserfaringer. Sørg for at lytte i borgerens tempo, og vær tålmodig og nærværende. Hvis samtalen må afbrydes, skal I planlægge en opfølgning.
  4. Opbyg viden om partnervold: Før du spørger om partnervold, er det afgørende at have en grundlæggende forståelse af emnet. Sørg for at sætte dig ind i dette område før samtalen og husk, at du ikke står alene – konsulter kolleger ved behov.
  5. Informer om tavshedspligt og begrænsninger: Giv borgeren besked om din tavshedspligt og hvornår den kan brydes, især hvis det vedrører børns sikkerhed.
  6. Find en neutral tolk: Hvis borgeren ikke taler dansk, brug en neutral tolk for at undgå interessekonflikter. Hvis du anvender en tolk, kan der være behov for mere tid til at opbygge tillid i samtalen med borgeren, da vedkommende skal forholde sig til to fremmede mennesker.
  7. Følg op på samtalen: Nogle personer kan benægte partnervold, selvom de er udsat for eller udøver partnervold. Følg op, hvis tegnene fortsætter.
  8. Overvej underretning: Du bør derfor også spørge ind til eventuelle børn i husstanden. Kommunen skal, jf. servicelovens § 155 stk. 2, senest 24 timer efter modtagelse af en underretning vurdere, om barnets eller den unges sundhed og udvikling er i fare, og om der er behov for at iværksætte akutte foranstaltninger for barnet eller den unge.
  9. Dokumentation: Notér relevante oplysninger i overensstemmelse med gældende lovgivning, især hvis de supplerer sagens bevismateriale.
  10. Samarbejd med kolleger: Før og efter samtalen med borgeren, afhold teammøder for at diskutere etiske og faglige dilemmaer i forhold til at spørge ind til partnervold.
en voksen snakker med en ung kvinde

Råd til samtaler med en person udsat for vold. Psykisk vold foregår ofte skjult og kan omfatte jalousi, trusler og kontrol.

Som professionel er det afgørende at bevare roen og være en støttende og opmærksom lytter under hele samtalen uden at dramatisere situationen. Her er nogle vigtige aspekter at overveje:

  • Anvend en ressourceorienteret tilgang – Fokuser på personens styrker og anerkend dem. For eksempel:

“Det er imponerende, hvordan du sørger for, at børnene kommer i skole” eller “du har taget dig tid til at deltage i dette møde” eller “du har klaret dit arbejde.” Vold kan føre til, at den udsatte person mister synet for egne ressourcer.

  • Hjælp personen med at anerkende deres egen mestring og erfaring.
  • Bidrag til en forståelse af, at den reaktion, personen har haft på en unormal situation, er normal.

Snak om volden

  • Undgå at spørge om årsagen til volden, da det ofte er komplekst og svært at besvare. Mange aspekter af volden kan også være for følsomme til at blive diskuteret.
  • Giv voldsudsatte besked om, at mange andre også har oplevet vold i nære relationer for at normalisere problemet.
  • Undgå kritik af den udsatte person for ikke at forlade den voldsudøvende partner. Undlad at stille spørgsmålet “Hvorfor går du ikke bare?”.
  • Spørg ind til, hvordan det er at være i et forhold med den voldelige partner. Hjælp personen med at se situationen som en helhed, da nogle udsatte, kan opfatte vold som normen.
  • Anvend ‘hvem, hvad, hvordan’ spørgsmål for at hjælpe den udsatte med at forstå deres situation bedre. Gennem samtalen kan personen nå en klarere forståelse af deres situation.
  • Informér den udsatte person om, at alle har ret til at føle sig trygge i nære relationer, og at både psykisk og fysisk vold er ulovligt.

Tænk på børnene

  • Husk, at når du hjælper den voldsudsatte forælder, hjælper du også de børn, der er involveret.
  • Vær opmærksom på, at tillid er afgørende. Voldsudsatte kan bekymre sig om deres evne som forældre og frygte, at børnene kan blive fjernet fra hjemmet.

Dialog om hjælp

  • Tilbyd aldrig fuldstændig fortrolighed, da der kan komme oplysninger frem, der kræver videre handling.
  • Vær særligt opmærksom på juridiske aspekter, især i tilfælde med personer uden statsborgerskab og uafklarede forældremyndighedsspørgsmål.
  • Mød den voldsudsatte med praktisk støtte, anerkendelse og opmærksomhed.
  • Forstå, at tilbyde hjælp til den voldsudsatte er en anerkendelse af volden og undladelse af hjælp kan opfattes som en accept af volden.
  • Informér tydeligt om, hvilken hjælp den voldsudsatte kan forvente.
  • Vær opmærksom på, at den voldsudsatte person kan have svært ved at bede om hjælp, da de ofte føler, at de selv er skyld i volden.

 

Kontakt os

Du kan kontakte Hegnetslund Krisecenter, ved at ringe på tlf. 56672828, tryk 1.

Du kan også sende en mail til krisecenteret@koege.dk.