en kvinde sidder i en sofa og med bene oppe. hendes ansigt vender nedad, og hun ser frusteret ud, selvom vi kun kan se hende bagfra.

Hegnetslund – Ophold på krisecenter

Formålet med et ophold

Den overordnede målsætning for opholdet på Hegnetslund er at stoppe og forbygge yderligere vold mod dig og dine eventuelle børn. Under opholdet vil vi hjælpe dig med at bearbejde de følgevirkninger, som volden har haft for dig og dine eventuelle medbragte børn samt at motivere og støtte dig i at mestre og tage ansvar for at skabe et selvstændigt liv uden vold udenfor Hegnetslund.

Kontakt os om et ophold

Er du udsat for vold i dine nære relationer og har brug for en vej ud. Vi står klar med hjælp. Du kan kontakte Hegnetslund Krisecenter hele døgnet, ved at ringe på tlf. 5667 2828, tryk 1. Du kan også sende en mail til krisecenteret@koege.dk 

Hvis du ønsker et midlertidigt ophold på Hegnetslund, skal du henvende dig personligt eller telefonisk til krisecenteret. Din henvendelse kan ske døgnet rundt alle årets dage. Hvis der er plads på Hegnetslund, kan dit ophold begynde med det samme. Når du flytter ind på Hegnetslund, vil du i samarbejde med personalet udarbejde en plan for dit ophold. Planen vil blive udarbejdet med udgangspunkt i en konkret og individuel vurdering af dine behov og ønsker i forhold til at etablere et selvstændigt liv uden vold udenfor Hegnetslund.
en terapi samtale mellem to kvinder

Hvem kan få ophold på Hegnetslund krisecenter ?

Du kan få ophold på Hegnetslund Krisecenter, hvis du er kvinde, har lovligt ophold i Danmark og har været udsat for fysisk eller psykisk vold eller trusler herom eller befinder dig i tilsvarende krise i relation til familie- eller samlivsforhold og i den forbindelse har behov for et midlertidigt botilbud med beskyttelse. Du har mulighed for at medbringe dine børn under opholdet. Du og dine børn kan opholde jer anonymt på Hegnetslund, og du behøver ikke at opgive navn og CPR-nummer

en kvinde viser omsorg for en pige ved at tage armen omkring hendes skulder

Hvor mange pladser er der på Hegnetslund Krisecenter?

Hegnetslund har plads til 9 kvinder med eventuelle medfølgende børn. Hver kvinde/familie har eget værelse med bad og toilet. Der er sengelinned
og håndklæder på værelserne. Værelserne er møbleret med senge, skabe, borde og stole. Der er tv og trådløst netværk.

 

Hvor længe vare et ophold?

Opholdet på Hegnetslund er midlertidigt og frivilligt. Det er lederen af krisecenteret, som vurderer, hvornår formålet med opholdet er nået, og dermed hvornår du ikke længere har ret til ophold på krisecenteret. Da opholdet er frivilligt, kan du til enhver tid selv beslutte at afbryde dit ophold. Vurderes det efter indskrivning på Hegnetslund, at du alligevel ikke tilhører målgruppen, har krisecenterets leder ret til at kræve fraflytning fra centret.

en mor sidder med hendes datter på skødet og holder hendes hoved ind til sit bryst

Ophold på Hegnetslund Krisecenter

Opholdet på Hegnetslund er midlertidigt og frivilligt. Det er lederen af krisecenteret, som vurderer, hvornår formålet med opholdet er nået, og dermed hvornår du ikke længere har ret til ophold på krisecenteret. Da opholdet er frivilligt, kan du til enhver tid selv beslutte at afbryde dit ophold. Vurderes det efter indskrivning på Hegnetslund, at du alligevel ikke tilhører målgruppen, har krisecenterets leder ret til at kræve fraflytning fra centret.

Vi arbejder med 5 faser

Hos Hegnetslund arbejder vi med en model der indbefatter 5 faser som vi går igennem hver gang vi får en henvendelse.
Dermed sikrer vi dig en gennemprøvet process, så du kan føle dig tryg i forløbet.

De 5 faser er:

Henvendelse/råd og vejledning
Indskrivningsfasen
Stabiliseringsfasen
Opholdsfasen
Udskrivningsfasen

en kvinde holder bestemt sin hånd fremstrakt og signalerer stop
Fase 1

Henvendelse, råd og vejledning

Når du henvender dig, vil vi sammen med dig afdække hvilke tilbud der vil være den rette til at hjælpe dig og dine evt. børn ud af volden. Vi yder råd og vejledning samt foretager en indledende vurdering af hvilke tiltag der skal iværksættes for at skabe tryghed for dig og dine evt. børn. Henvendelsesfasen kan tag fra 1 – 3 samtaler. Hvis det vurderes at der er behov for akut indsats og du er i målgruppen for et ophold på Hegnetslund drøftes mulighed for indflytning. Såfremt vi ikke har plads til dig og dine evt. børn, hjælper vi dig videre til et andet krisecenter.

en psykologsamtale hvor psykolgen sidder og notere på et stykke papir.
Fase 2

Indskrivningsfasen

Indskrivningsfasen. Hvis det i henvendelsesfasen vurderes at du er i målgruppen for et ophold hos os og du selv ønsker det du skal tage ophold hos os, påbegyndes indskrivningen. I indskrivningsfasen foretages en yderligere vurdering af de nødvendige tiltag for at sikre du og dine børn føler sig trygge under opholdet. Det aftales hvornår og hvordan du kommer til centeret og hvad du skal tage med til dig og dine børn. Når du ankommer til centeret, vil vi gennemgå forskellige papir med dig, viser dig og dine evt. børn rundt og hjælpe jer på plads.  Indskrivningsfasen kan vare fra få timer til et par dage.

en kvinde sidder på hug og taler med en lille pige, der sidder på sengekanten.
Fase 3

Stabiliseringsfasen

Stabiliseringsfasen indtræder efter indskrivningsfasen. Vi vil her tale med dig om den vold du og dine evt. børn har oplevet og i et samarbejde med dig og ud for dine ønsker til et liv uden vold, udarbejder vi sammen en plan for dit og dine evt. børns ophold. Vi vil ligeledes her foretage en vurdering af hvilke tiltag der skal tages for at du og dine evt. børn kan opleve at føle jer trygge under og efter jeres ophold hos os.

her sidde en kvinde i en sofa og holder sin baby i begge hænder
Fase 4

Opholdsfasen

Opholdsfasen. Når vi ud fra dine ønsker har lagt nogle mål for dit og dine evt. børns ophold, er du i opholdsfasen. Du vil her modtage den aftalte støtte, råd og vejledning samt omsorg som kan hjælper dig til at etablere et liv uden vold for dig selv og dine evt. medfølgende børn. Vi vil i denne fase ligeledes understøtte at du og dine børn tilbydes psykologhjælp.

et barn sidder på gulvet med ryggen til, og ved sin side har hun sin bamse
Fase 5

Udskrivningsfasen

Denne fase indtræder når de aftalte mål for opholdet er opnået, eller når du har fået en bolig. I denne fase vil du få tilbudt koordinerende rådgivning fra din bopælskommune. Den koordinerende rådgivers opgave er at yde rådgivning og understøtte at du og dine børn bliver etableret i egen bolig.

Indsats under ophold

Indsatsen omfatter et midlertidigt ophold på Køge Kommunes døgnbemandede akutinstitution Hegnetslund Krisecenter for kvinder og børn (herefter Hegnetslund). Under opholdet omfatter ydelsen tilbud om:

  • Sikkerhed og tryghed
  • Krisehjælp
  • Støtte og omsorg
  • Specialiseret og helhedsorienteret rådgivning og vejledning i, hvordan du kan forebygge yderligere vold mod dig og dine eventuelle medbragte børn
  • Tolkebistand

Herunder tilbyder Hegnetslund:

  • Støtte til at etablere samarbejde med den koordinerende rådgiver fra din bopælskommune (den kommune du boede i forud for dit ophold på krisecenter), herunder støtte til at iværksætte psykologbehandling til dig og dine evt. medbragte børn.
  • Støtte til at etablere en så tryg og almindelig hverdag som muligt under opholdet – herunder opretholdelse af job, netværk, uddannelse, fritidsaktiviteter samt skole- og dagtilbud til evt. medbragte børn.
  • Etablere aftale om bisidder til møder i samarbejde med Offerrådgivningen.
  • Støtte til anmeldelse af vold og støtte til at etablere kontakt til myndigheder generelt.
  • Tilbud om deltagelse i netværksarrangementer i krisecentret.
  • Være behjælpelig med kontakt til bopælskommunen ved behov for iværksættelse af individuel støtte i udslusningsfasen fra Hegnetslund. Du skal være opmærksom på, at midlertidige ophold på krisecentre også kan finde sted i andre kommuner. I så fald vil ydelsen omfatte de lokale tilbud.

Hvem er krisecentret for?

Du kan bliver indskrevet på krisecenter, hvis du er kvinde, har lovligt ophold i Danmark og har været udsat for fysisk eller psykisk vold eller trusler herom eller befinder dig i tilsvarende krise i relation til familie- eller samlivsforhold og i den forbindelse har behov for et midlertidigt botilbud med beskyttelse. Du har mulighed for at medbringe dine børn under opholdet. Du og dine børn kan opholde jer anonymt på Hegnetslund, og du behøver ikke at opgive navn og CPR-nummer. Du skal dog oplyse og kunne dokumentere, hvilken kommune, du senest har haft bopæl i. Det en forudsætning for opholdet, at du kan tage vare på dig selv og dine børn. Såfremt du modtager støtte i eget hjem til dig selv eller dine børn, vil krisecenteret etablere et samarbejde med den kommune, som har bevilliget støtten og vurdere, om støtten skal fortsætte under opholdet på krisecenteret.

Herudover forventes det, at du under opholdet er indstillet på at tage ansvar for dig selv og dine børn og udvikle dig samt udnytte dine potentialer i det omfang, det er muligt. Under opholdet på Hegnetslund Krisecenter forpligter du dig til at arbejde med de mål, som du sætter for opholdet i samarbejde med personalet i den udarbejdede indsatsplan, som retter sig mod et liv uden vold efter opholdet på krisecenteret. Du kan ikke få ophold på Hegnetslund, hvis du har væsentlig belastende psykisk sygdom og/eller misbrug. I så fald kan du få hjælp til et ophold på et andet krisecenter.

Det er ikke et krav for ophold på Hegnetslund, at du er bosiddende i Køge Kommune.

 

Mål, værdier og normer i forbindelse med et ophold på Hegnetslund Krisecenter for kvinder og børn

Den overordnede målsætning for opholdet på Hegnetslund er at hjælpe dig med at bearbejde de følgevirkninger, som volden har haft for dig og dine eventuelle medbragte børn samt at motivere og støtte dig i at mestre og tage ansvar for at skabe et selvstændigt liv uden vold udenfor Hegnetslund. Herunder er målsætningen, at du får:

  • Mod og kræfter til at ændre dit fremtidige liv og dine handlemuligheder med eller uden den voldelige ægtefælle eller samlever.
  • Indsigt i og forståelse for den vold, du har været udsat for, samt hvordan den påvirker dig og dine børn. Du får støtte til at bryde med volden, hvis du ikke allerede har gjort det.
  • Støtte til at du og /eller dine børn opstarter psykologforløb.
  • En mulighedsorienteret indsats – et nyt perspektiv eller syn på dit liv.

Udgangspunktet for indsatserne på Hegnetslund er blandt andet:

  • Respekt
  • Omsorg
  • Inddragelse
  • Fællesskab
  • Dialog
  • Fordomsfrihed
  • Udvikling
  • Selvbestemmelse
  • Personligt ansvar
  • Tryghed

Hegnetslund har i den forbindelse et særligt pædagogisk fokus på at understøtte din rolle som mor i relation til dine medfølgende børn, i det omfang det skønnes nødvendigt.

 

Sådan behandles din ansøgning om ophold på krisecenter

Det er lederen på Hegnetslund, som træffer afgørelse om, hvorvidt du er omfattet af målgruppen og dermed har ret til et ophold på krisecenteret. Hvis der træffes afgørelse om, at du ikke er omfattet af målgruppen for et krisecenterophold på Hegnetslund, har du mulighed for at klage over afgørelsen – se afsnit om klagevejledning nederst i kvalitetsstandarden. Hvis du får tilbudt et ophold på Hegnetslund, vil der, inden for 3 dage fra du har taget ophold, blive sendt en orientering til din bopælskommune, Orienteringen vil indeholde dit og dine eventuelle medbragte børns navne samt CPR-numre samt begrundelsen for, at du har taget ophold. Hvis du ønsker at opholde dig anonymt på krisecenteret, vil dit og dine eventuelle medbragte børns navne og CPR-numre ikke fremgå af orienteringen til din bopælskommune.

En kvinde dyrker motion i hjemmet på en måtte. imens hendes barn leget på gulvet ved siden af.

Mig og min mor

Vi er DGI certificeret, hvilket betyder at medarbejdere har gennemgået kursus i et samarbejde mellem LOKK og DGI. At være DGI certificeret betyder; Løft af den mentale og fysiske sundhed for kvinder og børn på kvindekrisecenter. LOKK og DGI har et projekt, Leg og bevægelse, som er støttet af Novo Nordisk Fonden.