en kvinde står med ryggen til og snakker i telefon

Stalking

Viden om stalking

Stalking er en form for psykisk vold. I Lov om tilhold, opholdsforbud og bortvisning § 21 stk. 2 defineres stalking som: “Systematisk og vedvarende forfølgelse eller chikane”.

Er du voldsramt? Få hjælp her

Du kan kontakte Hegnetslund Krisecenter, ved at ringe på tlf. 5667 2828, tryk 1. Du kan også sende en mail til krisecenteret@koege.dk.

en kvinde sidder på gulvet med ryggen mod væggen og holder den ene hånd for hovedet og kigger ned

Hvad er stalking?

Stalking er en form for psykisk vold. I Lov om tilhold, opholdsforbud og bortvisning § 21 stk. 2 defineres stalking som: “Systematisk og vedvarende forfølgelse eller chikane”.

Stalking er en særlig type af uønsket adfærd og aktiviteter, der er rettet mod en anden person. Stalking kan fx opstå efter et brudt parforhold, på baggrund af følelsen af uretfærdighed eller vrede og forelskelse.

For at der er tale om stalking, skal kontakten være ensidig. Det betyder, at den udsatte ikke responderer eller gengælder kontakten. Samtidig skal der være tale om flere kontaktforsøg og hændelser sådan, at der er tale om et mønster af handlinger.

en kvinde sidder på et lille værelse i en rød stol og kigger ned i gulvet

Eksempler på stalking

Stalking kan foregå på mange forskellige måder. Adskilt kan hver enkelt handling synes harmløs, men set i en sammenhæng kan kontaktforsøgene opleves frygtskabende og forstyrrende.

Telefonopkald og beskeder

Fx uønskede telefonopkald, mails, Messenger beskeder, breve og sms’er.

Kontakt gennem andre

Fx når venner bruges som mellemled til at få kontakt og videregive beskeder.

Hærværk og trusler

Fx skade på ejendele, graffiti og trusler
om fysisk vold.

Digital stalking

Fx chikane på sociale medier, kontaktforsøg
fra falske profiler, billeddeling og hævnporno.

Gaver

Fx modtagelse af uønskede blomster,
gaver eller varer.

Overvågning

Fx at udøver opholder sig i nærheden, overvåger via GPS eller på andre måder holder øje

en række personer sidder i en rundkreds.

Projekt ud af volden – ind i livet

Ud af volden – ind i livet, er et ambulant tilbud om støtte, råd- og vejledning til dig som er – eller har været udsat for fysisk, psykisk eller andre former for vold af din partner eller en anden som står dig nær. Tilbuddet er for både mænd og kvinder, som bor i Køge Kommune.

Et samarbejde i Køge kommunen med
Hegnetslund Krisecenter. Myndighed. Åben rådgivning. Jobcenter. CDI. Familieafdelingen.

Hvorfor søger personer udsat for stalking ikke hjælp?

Kun en mindre del af de kvinder og mænd, som udsættes for stalking, søger hjælp. En stor del frygter at møde mistro fra omverden.

En dansk undersøgelse peger på, at der er forskellige årsager til at personer udsat for stalking ikke søger hjælp.

Én gruppe af de personer, som udsættes for stalking, er ikke klar over, at de er udsat for stalking. En anden gruppe af personer, som udsættes for stalking, er ikke i tvivl om, at de er udsat for stalking, men frygter at møde skepsis og mistro fra omverden. Det betyder, at en del personer, som udsættes for stalking, ikke søger hjælp.

Barrierer for at søge hjælp

Ser man på de enkelte hændelser i et stalkingforløb, kan de virke uskyldige. Fx at personer, som udsættes for stalking, modtager gaver som en del af et stalkingforløb, eller at personen, som stalker, dagligt går forbi den andens hjem.

Sådanne træk eller episoder kan få stalking til at fremstå som noget harmløst og medføre, at personer, som udsættes for stalking, i nogle tilfælde ikke søger om hjælp.

Hvis personer, som udsættes for stalking, er klar over, at de bliver stalket, kan der være usikkerhed om, hvor alvorlig stalkingen skal være, før det er i orden at søge hjælp. Størstedelen af personer, som er udsat for stalking, anmelder det ikke til politiet. Mange begrunder det med, at de ikke anser stalkingen for at være alvorlig nok, eller at de ikke forventer, at politiet kan gøre noget.

Kilde: Justistministeret.dk, stalkingrapport, 2013

Hvis man udsættes for stalking

Dansk Stalking Center tilbyder rådgivning, sagsbehandling, juridisk rådgivning og behandling til personer, som stalker, personer, som udsættes for stalking, og pårørende herunder børn. Derudover tilbydes fagpersoner sparring og professionel rådgivning. 

Kontakt os

Du kan kontakte Hegnetslund Krisecenter, ved at ringe på tlf. 56672828, tryk 1.

Du kan også sende en mail til krisecenteret@koege.dk.