Definition af vold mod børn
Social- og Boligstyrelsens definition:
”Vold er en handling eller trussel, der – uanset formålet – kan krænke en anden persons integritet, eller som skræmmer, smerter eller skader personen – uanset om personen er et barn eller en voksen. Volden kan have samme effekt på andre personer, der overværer eller overhører handlingen. Volden kan både være en bevidst handling eller en handling, der sker i affekt.
Handlingen overskrider endvidere samfundets love og normer. Uanset typen af vold, der begås mod et barn, så er der tale om, at barnet udsættes for en adfærd, som er ødelæggende for, eller forhindrer udviklingen af et positivt selvbillede hos barnet. Vold bringer barnets udvikling og sundhed i fare.”
Voldens former – barnet
”Fysisk vold i nære relationer er en handling eller hændelse, hvor forælderen, den primære omsorgsgiver eller den fagperson eller frivillige, i hvis varetægt barnet er overladt, smerter eller skader barnet og krænker dets integritet fysisk og psykisk. Volden kan komme til udtryk ved handlinger som fx at slå, sparke, ruske, bide, kvæle, skolde, brænde eller forgifte barnet. Volden kan være en intenderet handling eller ske i affekt. Der kan være tale om en enkeltstående handling eller gentagne episoder.
Psykisk vold er et gentaget mønster af handlinger eller hændelser, hvori forældrene eller den primære omsorgsgiver formidler til barnet, at det fx er værdiløst, mislykket, utilstrækkeligt, uelsket eller uønsket. Psykisk vold kan komme til udtryk gennem verbale og ikke-verbale handlinger, der afviser og nedgør barnet; der udnytter og opfordrer til asocial adfærd; der truer og skræmmer det; eller ved at isolere barnet, så det frarøves muligheden for at få sit behov for samspil med andre opfyldt. Den psykiske vold kan være begået af personer i barnets hjem eller af fagpersoner eller frivillige, i hvis varetægt barnet befinder sig.
At overvære vold er, når et barn ser, hører, mærker eller på anden måde oplever, at en forælder eller en anden primær omsorgsgiver udøver fysisk eller psykisk vold mod den anden forælder eller søskende. At overvære vold kan også være, når et barn latent oplever optræk til fysisk eller psykisk vold eller eftervirkningerne af voldsepisoden. At overvære vold er ødelæggende for, eller forhindrer udviklingen af et positivt selvbillede hos barnet, og bringer dets udvikling og sundhed i fare. Vold er ødelæggende for, eller forhindrer udviklingen af et positivt selvbillede hos barnet og bringer dets udvikling og sundhed i fare.” (Social- og Boligstyrelsen).
Projekt ud af volden – ind i livet
Ud af volden – ind i livet, er et ambulant tilbud om støtte, råd- og vejledning til dig som er – eller har været udsat for fysisk, psykisk eller andre former for vold af din partner eller en anden som står dig nær. Tilbuddet er for både mænd og kvinder, som bor i Køge Kommune.
Et samarbejde med
Myndighed. Åben rådgivning. Jobcenter. CDI. Familieafdelingen.
Følgevirkninger for et barn som er vokse op i et hjem med vold
Børn, som lever med vold i hjemmet, er særligt udsatte. De kan være opfyldt af en dyb angst og leve i konstant alarmberedskab. Det, at de ikke har et trygt miljø at udvikle sig i, kan give dem alvorlige og langvarige skader. Børn, som er vidner til vold mod deres nærmeste, udviser ofte de samme tegn på skader og traumer, som hvis de selv har været direkte udsat for vold[1].
Børn der lever med vold i hjemmet, oplever oftere depression og angst end andre børn. Andre veldokumenterede følgevirkninger af vold er:
- Manglende glæde
- Indesluttethed
- Koncentrationsbesvær
- Ensomhedsfølelse
- Separationsangst
- Dødsangst
- Forsinket kognitiv udvikling.
Tegn og signaler:
Børn, der ikke trives, har ofte en bekymrende adfærd, som kan være et tegn på omsorgssvigt. Men det kan også være en følge af fysisk eller psykisk vold.
Her er nogle tegn og signaler, du bør være opmærksom på:
- Fysiske tegn: Synlige blå mærker eller sår på kroppen.
- Aggressiv adfærd, vrede og uforklarlige raseriudbrud.
- Voldelig opførsel og problemer med konfliktløsning.
- Højt sygefravær fra skole eller børnehave.
- Frygt for at gå hjem eller forsøg på at løbe væk.
- Indesluttethed og mistænksomhed hos barnet.
- Undgående eller afvisende opførsel over for voksne.
- Overfladiske relationer til venner og legekammerater.
- Fysiske symptomer som mave- og hovedpine.
- Nervøs og angstpræget opførsel.
Vidne til vold mod børn?
Udover de nævnte tegn og signaler kan du direkte blive vidne til vold mod et barn. I de tilfælde bør du være opmærksom på, hvad der sker, og umiddelbart gribe ind ved enten at forsøge at stoppe volden, ved at kontakte de sociale myndigheder eller i grove tilfælde ved at kontakte politiet. Som vidne til vold skal du altid kontakte de social myndighed og indgive en underretning.
Børn reagerer forskelligt
Der er ikke nogen facitliste på tegn og signaler. Det er vigtigt at understrege, at der ikke altid er sikre tegn på, at et barn har været udsat for vold. Selvom barnets opførsel giver anledning til bekymring, betyder det ikke nødvendigvis, at barnet har været udsat for vold. Omvendt skammer børn sig ofte over, at de er udsat for vold og forsøger at skjule det. Andre børn, der har været ramt af vold, kan tilsyneladende være upåvirkede og uden symptomer. Tegn og signaler er altså ikke et bevis på, at der er tale om vold – men de bør altid føre til, at vi nøje overvejer vores muligheder for at handle.
Se og hør barnet
Som voksne skal vi altid være parate til at se og lytte efter tegn hos barnet. Der kan især være grund til at reagere, hvis et barn pludselig ændrer adfærd, eller hvis flere tegn optræder samtidigt. Et barn, der er udsat for fysisk eller psykisk vold har brug for, at der er mindst én voksen, som det trygt kan kontakte, som vil lytte, og som kan sørge for, at volden stopper.
Kontakt os
Du kan kontakte Hegnetslund Krisecenter, ved at ringe på tlf. 56672828, tryk 1.
Du kan også sende en mail til krisecenteret@koege.dk.